nih resepi my mom....mmg lembut tekstur kuih nih tau?cam muffin choc laa tapi x gune tepung muffin...juz tepung gandum..so jum masak lagik..hehehe
Bahan-bahan apam coklat
2 cawan tepung gandum }diayak
1/2 cawan tepung coklat }diayak
1 sudu besar soda bikarbonat } diayak
1 cawan gula aising
1 cawan susu pekat
1 cawan air
1 cawan minyak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur
Cara-caranya:-
1. pukul telur & gula hingga kembang (jangan terlalu lama)
2. masukkan susu pekat, minyak, esen vanila dan air
3. masukkan bahan yang diayak sedikit-sedikit
4. Kacau rata dan letakkan dalam bekas apam yg kecik-tiut 2...
5. kukus hingga masak (lbh krg 20minit)
Bahan topping choc'
1/2 cawan tepung coklat
1 cawan susu cair
3-4 sudu susu pekat (ikut selera kemanisan anda)
3 sudu besar tepung jagung (utk pekat)
Cara-caranya:-
1. double boiled bahan-bahan di atas.
2. kacau hingga rata (x perlu lah sampai mendidih)
p/s: *choc topping 2 aku belajar nge zura utk wat choc cake.
*resepi choc topping 2 banyak...klu lebey leh simpan tuk mkn nge pancake ke..hehe
& nih lah hasilnya... (aku wat tuk jamuan aidilfitri ari 2)hehe
noktahku...
Apam Choc dengan topping choc'
Labels:
hobi,
masak-memasak
- Oct 20, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
huhuhu..pandai kema wt...heheh...curi resipi ekk kema...nk try buat...klu jd lisa bgtau...klu xjd xnk bgtau..hehehe
liesa..ni mmg mom's recepi laa...amik laa..mmg utk dshare...ala gtau laa jd ke x..hehe..tp klu ikt mmg sng sgt nk wt..x leceh2 pon.hehe
Post a Comment