for tHosE yg nak koMen kat blog-akma nih...silEr leR klik kat READ USER'S COMMENT....TQ!!



tips proposal episod III

ok akma terus update 2 posts sekaligus.....senang untuk kawan2 nak refer...akma sebenarnya x terror gak nak share tapi setakat mana akma tahu dan attend kelas...akma leh share kan..ini kerana akma master in coursework not by research.....mostly orang cakap...master by research proposal nak lepas pon memakan bebarapa sem bukan hari tau...tapi master by course agak mudah asalkan memenuhi beberapa kriteria asas yang ditetapkan oleh universiti@fakulti...

akma ada tanya kak umi she is  master in information technology ke???kat uitm by research..tajuk yang dia dapat agak tough..memang akma x paham dan xnak paham nanti kita plak jadi ter'over rajin nak tolong fikir...sebab kerja yang sedia ada melambak...ok akma paste yang k.umi share yer?

ini sebenarnya format/contents untuk sesuatu proposal...consist of three chapters...


  1. chapter 1: introduction
  1. chapter 2: literature review (LR)
  1. chapter 3: research methodology
ok dalam setiap chapter apa sub yang perlu ada???akma paste k.umi punya dulu hehhehee

CONTENTS OF RESEARCH PROPOSAL


Research proposal is a written statement of the research design that includes a statement explaining the objective of the study and a detailed, systematic outline of a particular research methodology.  Normally, the research proposal for a Master / PhD degree includes the following elements:

1.                  Full title of the research
2.                  Background of the problem/ Study
3.                  Problem statement / thesis statement / problem identification
4.                  Research Objective / Research Questions
5.                  Scope and limitation of the study
6.                  Significance of study
7.                  Conceptual Framework (if applicable)
8.                  Hypotheses
9.                  Research methodology / research design / Sampling / Data Collection /
Plan for Data Analysis
10.              List of references

OK k.umi..akma ucapkan terima kasih sudi share..... lepas tu akma ada tanya senior yang sambung PhD di UMP under fac yang sama (PhD konpem2 by research) so she gave some content format...jap yer...akma copy paste lagi..penat gak menaip kan?hehehe TQ banyak2 kak ainul azila yang kenal via fb sahaja hehhe...

  • Introduction
  • Objective
  • Scope
  • Literature review
  • Methodology
  • Expected outcome
  • Conclusion
  • Reference
Ok dan yang akma buat ....it is contains as below:
      • Chap 1: introduction
          • Introduction/background
          • problem statement
          • goal and objective
          • summary
      • Chap 2: literature review LR
          • Sebolehnya numbering dari 2.1.....2.x la....senang nak bc..nak diff each point/subtopic kan?
      • Chap 3: Reasearch methodology
          • 3.1 apakah methodology research kita? contoh ada 5 fasa bermula dari analize data dan berakhir dengan testing
          • so 3.2 dan so on kena wat sub topic based on fasa dalam methodology kita tu.... (akma wat camni masa proposal hari tu supervised by Dr Tuty Asmawaty Abdul Kadir)
      • Conclusion
      • Reference

ok dear mashiroh, karnai dan kawan2 lain.....boleh start now dengan reading all da journals has been search for dan boleh start dengan tips 1-3 dan start menulis intro dulu ke..ok yer chayok2.....akma pon baru siapkan draft proposal yang da simplest one submit kat sv....proposal..hem belom habis research uuuu

ok good luck all inc me hehee

nitez..
-akma

tips proposal episod II

salam u olls....lewat malam baru ada chance sentuh lappy dan mengarang lagi....siangnya memang berebut laptop dengan si kecik afham.....dengan laptop dia akan buka youtube dan request nak tengok cars mcqueen@ thomas and friends @ lego @ upin ipin kot....aduhai anak teruna ku...

ok since my friend shiroh dah start faham tajuk proposal yang dapat/kita cari sendiri.... (penting pemahaman baru senang nak reading lagi......research dan research lagi dan yang terpenting...writing) hehehe

masa masuk kelas RM (research method) kali kedua....my lecturer bagi assignment lagi..kali ini he give 1 week to organize your proposal (yang ni untuk chapter 2 literature review (LR)) sebenarnya....bila dah buat ni...nak writing LR sangat senang dan mudah.....

akma nak tempek je apa yang akma buat dulu....walaupun masa ni blur lagi pasal teknik yang akan akma gunakan...welll proposal kan??boleh je buat apa yang plan akan digunakan sebab belum start the development/ implementation / testing hehehehhee

Literature review ni sebenarnya apa yer?????maksud sebenarnya????jap nak google....WIKIPEDIA bagitau
" the critical points of current knowledge including substantive findings, as well as theoretical and methodological contributions to a particular topic."

dan menurut dari sini ianya bertujuan untuk: literature review "purpose is to convey to your reader what knowledge and ideas have been established on a topic, and what their strengths and weaknesses are"
ha betul....itu tujuan dia...kita kena compare beberapa researcher dan apakah fokus dia pada research dia...apakah kelebihan @ kekurangan bagi setiap yang ada dalam paper tu....perhaps kita memang nak enhance if benda tu dah ada..jika belum ada yang buat....kalau kita buat memang konpem lepas untuk proposal projek hehehe



ok inilah contoh oragnization chapter 2 @untuk LR.....

apakah point @ topik@subtopik yang akan diterangkan dalam LR?untuk bagi brief explainantion kepada reader kita..semua yang berkaitan research mesti dimasukkan....yang tak related perlu ignore and bukan LR......ok contohnya new proposal menggunakan satu teknik modelling dan simulation...so teknik yang akma nak guna adalah discrete event simulation DES..dalam LR boleh diterangkan mengenai tajuk umumnya  modelling dan simulation.....apakah teknik contohnya DES, ABS agent based simulation dan lain2.....compare..mana yang lagi bagus, mana yang biasa orang guna dan so on.....

otak kena generate lagi idea....tapi jangan merepek dan merapu sesuka hati..setiap phrases kita perlu cited @ada citation..contohnya....
"and input methods are small and hidden (Jenn Zakian et al, 2009)" - ada citation

selain daripada bentuk tree...buat juga dalam bentuk oragnization biasa...akma capture gambar sat.....
meant kena buat dari 2.1-2xx mengikut topik dan subtopik yang akan ada dalam proposal/thesis kita tu nanti...



ok yer....coming next is what is the content in our proposal ....
it contains 3 chapters...
chapter 1 is introduction, 2 is LR and 3 i research methodology or framework..

ok c u soon...
-akma

tips proposal episod I

Dah lewat....ter'overnite'  plak malam ni......tahu tak akma duk google kat blog/website resepi...ya Allah sabar je laaaa...orang lain duk study ke..research ke..reading ke....cari idea ke...ari ni mood ke laut sket..so mood tengok resepi 100%..

ishy dugaan betul...dalam nak diet boleh plak view blog resepi yer?dah la tengok kat blog kak ita si azlita masam manis..ya Allah bakat dia sangat2 terbaek....sangat kreatif....akma kagum dengan hasil kek beliau...cantik ya amat.....itu anugerah Allah untuk kak ita....

esok dah plan nak buat roti arab aka puri la kononnye.....minum petang...tapi esok kena g klinik gigi and petang going to kuantan maybe..temankan hubby g bank and amik new ic......ermm x berkuih la esok....hehe

ok to shiroh dan my sis nai....kat sini akma nak share tips proposal episod 1 iaitu langkah awal sebelum memulakan writing to proposal.... masuk kelas research method (RM) Dr Fadli yang ngajar...sangat sempoi, sporting, and sangat best kelas dia....so ingat lagi sket2 apa yang dia ajar...

INDEX for the journals....

sebelum nak wat index ni...sila pastikan anda tahu apakah area, domain, dan teknik/method/approach/tool yang akan digunakan????? ok apa itu area?

contoh tajuk projek akma: DATA TRANSMISSION OF DRUGS CHECKER MOBILE APPLICATION USING CLIENT SIDE AND SERVER SIDE APPROACH

area/field: drugs adalah area/field
domain: mobile app
approach/technique/method/tool: client side and server side approach for the data transmission

ok...clear tak part ni miss shiroh and mrs nai???if tak faham pliz pm me kat fb yer???sesaper yang nak tanya pon boleh fb:akma delights, wsup 0142198600

  • Ok tajuk proposal dah ada kan?- settled
  • cari 10 journal/papers pliz related to your tittle - done?
  • open new file dalam word pliz and create a table with at least/min 7 columns and 10 rows (1 journal 1 row)-ok done?
  • then tolong list out setiap journal apakah domain?area/field? technique/method/approach/tool ?
  • baru ada 4 column kan? no 1:tajuk, no 2: domain, no 3: area, no 4: technique etc
  • column ke 5:problem contoh problem tu: "difficulties in reflecting patient’s specific environments, situations and health conditions"
  • column ke 6:propose solution contohnya based on my project i suggest the tool of mobile app named drugs checker with client side and server side approach for the data transmission
  • column 7:Result: achieve tak?bila baca paper tu ada diberitahu kat belakang-belakang kot...@summary....
  • column 8: tools yang digunakan apakah tools yang digunakan?x semestinya ada kan?
**contoh akma upload kemudian boleh????shud sleep now..esok afham school...uuuu

kenapa mesti index????sebabnya nak mudah kita refer semula...si researcher A buat tajuk ni...teknik ni..& bla..bla...bla...si B guna macam ni plak.....ok....dah dapat idea x???hopefully dapat bagi idea sket and membantu anda...

kadang-kadang rasa malas la nak wat index...tapi if kita buat senang nak buat Literature Review LR nanti...percayalahhhhhhhh hehee

ok sekian dulu...inshaAllah next post is the next tips in episode 2 hehehe ...

good nite
-akma